Cheesecake με γιαούρτι

Cheesecake με γιαούρτι

Δροσερό γλυκό ψυγείου με κρεμώδη γέμιση από παραδοσιακό γιαούρτι προβάτου ΚΕΣΕΣ και ελαφρύ τυρί κρέμα, πάνω σε τραγανή βάση μπισκότου.

    Υλικά:

  • ΒΑΣΗ

  • 200 γρ μπισκότα digestive, θρυμματισμένα

  • 100 γρ βούτυρο λιωμένο

  • ΓΕΜΙΣΗ

  • 400 γρ Παραδοσιακό Γιαούρτι Προβάτου ΚΕΣΕΣ (στραγγισμένο 10′ σε φίλτρο)

  • 300 γρ τυρί κρέμα light, σε θερμ. δωματίου

  • 120 γρ ζάχαρη άχνη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Ξύσμα 1 λεμονιού

  • 3 φύλλα ζελατίνης (6 γρ) ή 6 γρ σκόνη ζελατίνης

  • 3 κ.σ. χλιαρό νερό (για τη ζελατίνη)

  • ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

  • 200 γρ μαρμελάδα φράουλα (ή άλλο κόκκινο φρούτο), ελαφρά ζεσταμένη

  • Φρέσκες φράουλες ή βατόμουρα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες Προετοιμασίας:

  1. Ετοιμάζουμε τη βάση: Ανακατεύουμε μπισκότο & βούτυρο, στρώνουμε σε φόρμα ⌀ 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο, πιέζουμε καλά. Ψύχουμε 15′.

  2. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη: Βάζουμε τα φύλλα σε κρύο νερό 5′ να μαλακώσουν. Στύβουμε και διαλύουμε στα 3 κ.σ. χλιαρό νερό. (Αν είναι σκόνη, τη ραντίζουμε στο νερό 5′ και ζεσταίνουμε 5″ να λιώσει.)

  3. Χτυπάμε γέμιση: Με σύρμα ή μίξερ, ενώνουμε τυρί κρέμα, ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα λεμονιού μέχρι λείο μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι· ανακατεύουμε απαλά.

  4. Ενσωματώνουμε ζελατίνη: Παίρνουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση, τη δουλεύουμε με τη ζελατίνη ώσπου να ομογενοποιηθεί, μετά τη ρίχνουμε πίσω στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

  5. Στήνουμε το γλυκό: Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση, λειαίνουμε. Σκεπάζουμε και ψύχουμε 4 – 5 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα) μέχρι να σφίξει.

  6. Τελική επικάλυψη: Απλώνουμε τη χλιαρή μαρμελάδα, γαρνίρουμε φρέσκα φρούτα. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

– Αν θέλεις πιο ελαφριά υφή, χτύπησε 100 ml κρύα κρέμα φυτικής σαντιγί και δίπλωσέ τη απαλά στη γέμιση πριν τη ζελατίνη. – Για βάση χωρίς γλουτένη, χρησιμοποίησε biscuits gluten-free.