Συνταγές
Cheesecake με γιαούρτι
Συνταγές
Δροσερό γλυκό ψυγείου με κρεμώδη γέμιση από παραδοσιακό γιαούρτι προβάτου ΚΕΣΕΣ και ελαφρύ τυρί κρέμα, πάνω σε τραγανή βάση μπισκότου.
ΒΑΣΗ
200 γρ μπισκότα digestive, θρυμματισμένα
100 γρ βούτυρο λιωμένο
ΓΕΜΙΣΗ
400 γρ Παραδοσιακό Γιαούρτι Προβάτου ΚΕΣΕΣ (στραγγισμένο 10′ σε φίλτρο)
300 γρ τυρί κρέμα light, σε θερμ. δωματίου
120 γρ ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα 1 λεμονιού
3 φύλλα ζελατίνης (6 γρ) ή 6 γρ σκόνη ζελατίνης
3 κ.σ. χλιαρό νερό (για τη ζελατίνη)
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200 γρ μαρμελάδα φράουλα (ή άλλο κόκκινο φρούτο), ελαφρά ζεσταμένη
Φρέσκες φράουλες ή βατόμουρα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Ετοιμάζουμε τη βάση: Ανακατεύουμε μπισκότο & βούτυρο, στρώνουμε σε φόρμα ⌀ 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο, πιέζουμε καλά. Ψύχουμε 15′.
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη: Βάζουμε τα φύλλα σε κρύο νερό 5′ να μαλακώσουν. Στύβουμε και διαλύουμε στα 3 κ.σ. χλιαρό νερό. (Αν είναι σκόνη, τη ραντίζουμε στο νερό 5′ και ζεσταίνουμε 5″ να λιώσει.)
Χτυπάμε γέμιση: Με σύρμα ή μίξερ, ενώνουμε τυρί κρέμα, ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα λεμονιού μέχρι λείο μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι· ανακατεύουμε απαλά.
Ενσωματώνουμε ζελατίνη: Παίρνουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση, τη δουλεύουμε με τη ζελατίνη ώσπου να ομογενοποιηθεί, μετά τη ρίχνουμε πίσω στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Στήνουμε το γλυκό: Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση, λειαίνουμε. Σκεπάζουμε και ψύχουμε 4 – 5 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα) μέχρι να σφίξει.
Τελική επικάλυψη: Απλώνουμε τη χλιαρή μαρμελάδα, γαρνίρουμε φρέσκα φρούτα. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε.
– Αν θέλεις πιο ελαφριά υφή, χτύπησε 100 ml κρύα κρέμα φυτικής σαντιγί και δίπλωσέ τη απαλά στη γέμιση πριν τη ζελατίνη. – Για βάση χωρίς γλουτένη, χρησιμοποίησε biscuits gluten-free.